09.26.-11.06.
Érvényes
Foglalja le pihenését akár azonnal!
Merüljön el a Múzeumok Őszi Fesztiválja varázslatában a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen, és fedezze fel a Georgikon történetét!
Őröld meg a gabonád, süsd meg a kenyered – múzeumpedagógiai foglalkozás az egész családnak
Legkedveltebb múzeumpedagógiai program a kiállítóhelyen az Őröld meg a gabonád, süsd meg a kenyered. Az őszi szünet első napjaiban most a családokat invitálják egy rendhagyó múzeumpedagógiai órára, ahol kicsik és nagyok együtt élhetik meg a közös sütés örömét!
Kezdjétek a majorban az őszi szünetet, süssön közösen a család!
A kenyérkészítés folyamata a múzeum Élménygazdaságában újonnan átadott Malomjátszóban kezdődik, ahol a malmok típusainak megismerése után minden résztvevő saját fatálkájában gyűjti össze az elektromos malom által megőrölt lisztet. A gabona útja az egykori cselédlakások helyén kialakított Festetics Közösségi Tér foglalkoztatóhelyiségében folytatódik. A sütéshez eleink által használt eszközök – szita, teknő, szakajtó, vászonruha, teknőfa – bemutatása közben a megismerhetitek a hagyományos kovásszal történő kenyérkészítés folyamatát. Saját kötényeteket felkötve a malomból felhozott lisztet megszitáljátok és az előre begyúrt és részben megkelt tésztát már lehet is formázni. A foglalkozás végére a kész formák (cipók, fonott kalácsok, perecek, csigák) tepsibe kerülnek és az egykori füstöskonyhában lévő, ma is működő szabadkéményes kemencében 15 perc alatt elkészülnek.