Keszthely

A Balatonnak 2000 óta van fővárosa, ez Keszthely, a Festeticsek városa, egyetemváros, a nyugati part legszebb polgári belvárosával, sétálóutcával, 3 balatoni stranddal, konferenciaközponttal, színházzal, több mint 15 múzeummal, 21.000 fő állandó lakossal büszkélkedő kisváros.

Nem csak a városban, de a környéken is rengeteg látnivalóval, szórakozási lehetőséggel és színvonalas szálláshelyekkel, vendéglátóhelyekkel várunk mindenkit 0 – 100 éves korig!

A várost magát is a Festeticsek alapították a 18. században. Az ő nevükhöz, és színvonalas életminőségükhöz fűződik a város leghíresebb látványossága, a Festetics-kastély, melynek építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. A kezdetben 34 termes épület többszöri átépítés és generációk munkássága nyomán a 19. században nyerte el mai formáját a maga 101 termével. Az alapító unokája, Festetics György tett legtöbbet a kultúráért, kialakította a kápolnát, és a könyvtárat, mely később a városi könyvtárként is üzemelt, mintegy 86.000 kötetet tartalmaz. A II. világháború idején volt laktanya, később kollégium, zeneiskola de ami a legfontosabb, hogy ma az ország 4. legnagyobb, ugyanakkor a legigényesebben felújított, emiatt a Parlament után a 2. leglátogatottabb műemléke.
Híres tükörtermében ma is esküvői szertartásokat, színvonalas estélyeket tartanak, és évente egyszer a farsang idején azt is átélhetjük, hogyan báloztak a Festeticsek, hiszen a felvonulás után az intarziás bálterem ad otthont a maszkarás estélynek, amire mindig hatalmas a érdeklődés.
A kastély melléképületében, mely a kocsiháza és az istállója volt a dinasztiának, hintómúzeumot alakítottak ki, ahol a gyönyörű korabeli hintókon kívül ma helyet kap a világraszóló Munkácsy-kiállítás, melynek a múzeum 2011. tavasztól őszig ad helyet.
A kastély parkjába bevezető díszes főkapun át megcsodálhatjuk az ősöreg fákat, melyek között akár 400 évest is találunk. Az előkertben találkozunk a nagyot alkotó Festetics György mellékalakokkal díszített bronz szobrával, hogy megtudjuk kinek is köszönhetjük mindezt a szépséget.
A kastély mellé új múzeumépület került, melyben állandó vadászati kiállítást tartanak, főleg a Festeticsek trófeái kapnak benne helyet, és az új múzeum tetőterében található Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút terepasztala.
A kastély alatt 500 éves pincerendszert találunk, mely szintén fontos szerepet kapott, ugyanis itt nyílt meg 2005-ben a Balatoni Borok Háza, ahol nem csak minőségi borokat kóstolhatunk 4 nyelven, de tárlatvezetést is tartanak.
A díszes főbejárattól indul a Kastély utca, ahol az uradalom alkalmazottai éltek, így paraszt barokk épületeket találunk, és a Párizsi udvart.
A város másik szimbóluma a Szigetfürdő, a keszthelyi móló mellett található. 1864-ben épült, ma eredeti formájára rekonstruálták, az első vízre épült fürdőházat tisztelhetjük benne, ahol a keszthelyi arisztokraták un. öltözőkabinokkal rendelkeztek, ahonnan egyből a Balaton vizébe merülhettek. Ezek a kabinok olyan jelentőséggel bírnak, hogy a mai napig generációkon át öröklődnek.
Ha tovább barangolunk a városban, nem hagyhatjuk ki a Fő teret, ahova a vendéglátóhelyekkel tarkított Sétálóutca vezet. A sétányon, azaz a mai Kossuth utcán a 22. szám alatt található a Goldmark ház, itt született (1830), és élt a 19. században a híres zeneszerző, akiről nevét a városi művelődési központ és színház is kapta.
A Fő tér keleti végén csodálhatjuk meg az 1770-ben emelt Szentháromság szobrot, mely a tér 2011-es felújítása után méltó helyet kap a közepén.
Rengeteg kulturális emléke miatt a városban unatkozni nem lehet, és a „rossz idő esetén” menüpontunk alatt az eddig említett műemlékeken kívül a mintegy 15 városi múzeum is bemutatásra kerül, de ne feledjük, hogy Keszthely elsősorban Balaton-parti város, így 3 színvonalas strandja a fő attrakció tavasztól őszig a turizmus számára:
A nyári aktív pihenés alfája és ómegája a Városi Strand, amely Keszthely legnagyobb területű és legtöbb szolgáltatást nyújtó strandja. A Pavilonsoron, azaz az un. „Pavcsin” keresztül vezet az út az óriáscsúszdával és Balaton alakú élménymedencével, EU konformnak megfelelő gyermekjátszótérrel, napozóágyakkal felszerelt strandhoz, ahol a sportolni vágyók 3 pályán röplabdázhatnak, kosárlabdázhatnak, tollaslabdázhatnak, de van focipálya és természetesen vízibicikli is. Ezek korlátlan használatát tartalmazza a belépőjegy, nem kell lépten-nyomon pénztárcát elővenni és mérlegelni a használatot, mint sok más helyen. A strand területe nyáron az esti órákban szórakozó sétányként üzemel, számos különböző stílusú szórakozóhelyen lehet élvezni a nyári estéket közvetlenül a Balaton-partján!
A következő strand a város másik részén kapott helyet Keszthely legfiatalabb kiépített strandjaként a Libás strand közvetlenül a Vitorlás kikötő mellett, így míg régen a szabadstrandként látogatható területen libák úszkáltak, az erről elnevezett parti szakaszon ma neves vitorlások térnek vissza ide akár a Balatoni Kékszalag Vitorlásverseny végeztével. Árnyas, zöldellő strandszakasz, mérsékelt belépőárakkal, gyermekbarát kialakítással.
A város szélén található a Helikon strand – a régi idők emlékére – 19.000 m2 –en napozhatunk, élvezhetjük, amit már a 70’es évek óta, nosztalgikus, vidám kis hely, röplabda, tollaslabda, foci, és persze strandi sakk… lángos, vízibicikli,. ..mi kell még?

Képek Keszthelyről