Balaton

Látta már a Balatont? És a balatoni naplementét? És azt a tájat, ami Közép-Európa legnagyobb tava körül ámulatba ejti az ide érkezőt? Jöjjön el hozzánk, hiszen közelebbről is megcsodálható ez a szépség…

Ennek a tónak minden időkben megvolt a maga szépsége: már a rómaiak is csodálták szépségét, ezért is építettek ide nyaralóhelyeket, gazdaságokat. Utánuk már a Festeticsek alkottak itt jelentőset, nem csak a tóra vetülő panoráma, de a tiszta tó kellemes strandolási lehetőséget is biztosított nekik, ennek a nyomát is őrzi a Szigetfürdő.

A tónak érdemes megcsodálni szépségét mind a 4 évszakban: ősszel a színes lombkoronák alatt a hattyúkat, kacsákat etetve fodrozódó vize mellett a padokon megpihenni, télen a vízen korcsolyázni és rianást hallgatni, tavasszal a természet ébredését a madarak megjelenése jelzi, és a tó olvadt, friss vizének illata csapja arcunkat, amit nem tehet elmesélni… A nyár azt hiszem mindenkinek a csak strandon élvezhető napsütést jelenti, melyre Keszthelyen 3 különböző lehetőségünk van helyileg:
A nyári aktív pihenés alfája és ómegája a Városi Strand, amely Keszthely legnagyobb területű és legtöbb szolgáltatást nyújtó strandja. A Pavilonsoron, azaz az un. „Pavcsin” keresztül vezet az út az óriáscsúszdával és Balaton alakú élménymedencével, EU konformnak megfelelő gyermekjátszótérrel, napozóágyakkal felszerelt strandhoz, ahol a sportolni vágyók 3 pályán röplabdázhatnak, kosárlabdázhatnak, tollaslabdázhatnak, de van focipálya és természetesen vízibicikli is. Ezek korlátlan használatát tartalmazza a belépőjegy, nem kell lépten-nyomon pénztárcát elővenni és mérlegelni a használatot, mint sok más helyen. A strand területe nyáron az esti órákban szórakozó sétányként üzemel, számos különböző stílusú szórakozóhelyen lehet élvezni a nyári estéket közvetlenül a Balaton-partján!

A következő strand a város másik részén kapott helyet Keszthely legfiatalabb kiépített strandjaként a Libás strand közvetlenül a Vitorlás kikötő mellett, így míg régen a szabadstrandként látogatható területen libák úszkáltak, az erről elnevezett parti szakaszo ma neves vitorlások térnek vissza ide akár a Balatoni Kékszalag Vitorlásverseny végeztével. Árnyas, zöldellő strandszakasz, mérsékelt belépőárakkal, gyermekbarát kialakítással.

A város szélén található a Helikon strand – a régi idők emlékére – 19.000 m2 –en napozhatunk, élvezhetjük, amit már a 70’es évek óta, nosztalgikus, vidám kis hely, röplabda, tollaslabda, foci, és persze strandi sakk… lángos, vízibicikli,. ..mi kell még?

A Balaton számokban:

  • hossza: 79 km
  • szélessége: 1,3 – 14 km
  • felszíne: 594 km2
  • átlagos mélysége: 3 – 3,6 m
  • legmélyebb pontja: 12,5 m
  • víztérfogata: 1,9 km3
  • partjának hossza: 195 km
  • tengerszint feletti magassága: 104 m

Képek a Balatonról